Kapellvård

Unna ditt kapell lite omvårdnad, det betalar sig i längden.

Rengöring: Alla båtkapell mår bra av att rengöras regelbundet. Borsta bort all lös smuts med svamp eller en torr mjuk borste, skölj med fingervarmt färskvatten utan tvättmedel, vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det torkat.

Minst en gång per såsong så bör Du tvätta kapellet i ljummet (max 30°) färskvatten med mild tvållösning (tvålflingor, grönsåpa inte flytande tvål), använd svamp eller mjuk borste och glöm inte kapellets insida. Skölj noggrant med färskvatten så att Du får bort all tvål. Använd gärna 12% ättika i sista sköljvattnet för att neutralisera tvålresterna. Vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det torkat.

Vid hårdare smutsat kapell - lämna till fackman!

Fågelspillning: Tas bort så fort som möjligt med kallt färskvatten, tvättsvamp eller mjuk borste.

Mögel: Mikroorganismer (mögel, alger, jordslag) uppkommer i synnerhet då de tre faktorerna, fukt, smuts och värme förekommer samtidigt under längre tid. För att undvika detta se till att alltid ha bra ventilation under kapellet, stuva aldrig kapellet fuktigt, rengör regelbundet.

Kapellet läcker: Duken är 100% vattentät. När kapellet är nytt kan det dock hända att det läcker i sömmarna vid de första regnen. Det beror på att nålen är tjockare än tråden. Efter en tid sväller tråden och kapellet blir tätt. Skydda instrument, dynor och annat ömtåligt under de första regnen.

Rutor: Rengöres med vatten/spritlösning. Rutor åldras av UV-strålning, nedfall samt är känsliga i kyla och har kortare livslängd än kapellet, men rutbytet ordnar vi så klart.

Dragkedjorna: Smörj dragkedjorna med stearin någon gång per år.

"Måsskydd": Överdrag av olika slag som läggs ovanpå det vanliga kapellet. Gör mer skada än nytta för kapellet, om ni frågar oss. Då detta överdrag ligger och nöter sönder fibrerna på kapellduken.

Hamnkapell rekommenderas!

Vinterförvaring: Ligger båten förvarad under täckning utomhus, efter torrsättning? Om så är fallet, så avråder vi från förvaring av kapellet på båten! Ta istället bort kapellet från bågarna, kontrollera om något behöver lagas och lämna in det på hösten. Förvara kapellet torrt i (om möjligt) rumstempererad miljö.